Actiefotografie in de studio - verschil tussen duur- en flitslicht

Actiefotografie in de studio - verschil tussen duur- en flitslicht

Wie houdt er niet van actie en kleur? Wat is jouw uitdaging in de fotografie.

Als jouw uitdaging ook zit in actie en kleur en jij je foto's echt van het scherm wilt laten spatten dan heb ik hier wat tips voor je.

Want actiefotografie in de studio is heel wat anders dan actiefotografie buiten. Het verschil zit hem in licht: duurlicht versus flitslicht.

En hoe de misvattingen over duurlicht en flitslicht mis kunnen gaan bewees de eerste aflevering van Het Perfect Plaatje met de hond vangt brokje shoot. Veel mensen gebruikte dezelfde instellingen buiten met hun hond en alle foto's waren bewogen. Dit kan toch niet waar zijn. Ze hadden geen idee wat het verschil tussen duur- en flitslicht is.

Duurlicht is licht van de zon maar ook van lampen die continu branden. Dus ook wel continu-licht genoemd. 

Flitslicht bestaat maar een fractie van een seconde en is dan weer weg.

In de studio beginnen we altijd met een zwarte foto en maken we alleen maar gebruik van flitslicht en geen duurlicht. Doordat het flitslicht vaak maar rond de 1/2500 van een seconde bestaat en de rest van de belichting van de foto zwart is (dus er gebeurt niets) is in de studio de sluitertijd niet van belang.

Zo kan je zelfs met 1/125 in de studio een haarscherpe actiefoto krijgen. Dit lukt je niet buiten met duurlicht.

Als jij een spectaculaire XPlode poedershoot wil ervaren en echt wil leren in de praktijk hoe het werkt met het bevriezen van de actie met flitslicht? 

Dan heb ik hier een super leuke workshop voor je:
https://shop.marcellogeerts.com/products/xplode-powder-studio

Terug naar blog

Reactie plaatsen