Analyse: het Perfecte Plaatje - LightPaintings

Analyse: het Perfecte Plaatje - LightPaintings

Wat een super leuk extra seizoen van het Perfecte Plaatje. Het is niet alleen leuk om te kijken maar ook om zelf te analyseren waarom de ene foto nu beter is dan de andere. En soms wil ik door het beeld heen klimmen om wat extra aanwijzingen te geven... herkenbaar?

Ik loop een beetje achter met de serie (lang leve het terugkijken) en gisteren was o.a. het maken van een lightpainting aan de beurt. Meteen zat ik op het puntje van mijn stoel. Super gaaf natuurlijk. Met sterretjes, fietsllampjes en tube-achtige dingen gingen ze aan de slag.

Tim was helaas flink aan het struggelen en ook Jochem had veel onscherpte. Hoe kan dat nu vroeg mijn dochter... een interessante vraag. Heb jij een idee? En waarom had Thomas er geen last van?

Laten we met de basis beginnen. Lightpainting draait om een lange sluitertijd. Je laat de sluiter net zolang open staan als de tijd die jij nodig hebt om te tekening of het lichteffect te maken. Vaak is dat tussen de 6 en 15 seconden. 

Als je fotografeert weet je al dat een sluitertijd onder de 1/60 al bewegingsonscherpte kan veroorzaken. Dus 6 of 8 of 10 seconden al helemaal. Dat gaat er mis bij Tim en Jochem. Ze hebben de sluiterlang open staan, wel op statief, maar het statief houdt wel de camera stil maar niet het model. En het gezicht krijgt licht van de lichtbron dat voor het gezicht langs gaat. Dat is dan geen 6 of 8 of 10 seconden maar wel enkele seconden en je kunt nooit iemand een paar seconden echt helemaal stil laten staan. 

Dus we zien hier meteen bewegingsonscherpte komen. 

Maar de foto van Thomas dan? Waar was de lichtbron? 

Juist... achter het model (Tim) en niet voor hem. Dus hij werd een silhouet. En beweging bij een silhouet is vrijwel niet te zien want je ziet geen details in het silhouet. En daarom is zijn foto zo uitermate geslaagd!

Maar als je geen silhouet wil? Dat kan dan zeker niet?

Ik heb goed nieuws. Deze foto is gemaakt door Nicole tijdens een LightPainting workshop in mijn studio. En je ziet het model belicht en geen beweging. 

Hoe dan?

Waar wij gebruik van maken is flitslicht op de voorgrond en de lighttube (duurlicht) op de achtergrond. 

De flits duurt maar 1/2000 van een seconden en de rest van de voorkant.... is zwart (want de tube komt alleen achterlangs net als de silhouet foto van Maurice). Dus dan gebeurt er foto-technisch niets met licht aan de voorkant. 

En zo kan je dus met een langer sluitertijd toch een goed belicht model krijgen zonder beweging. 

Wil jij een keer meedoen met een LightTube workshop? Houd dan hier de data in de gaten:
https://shop.marcellogeerts.com/products/lighttube-outdoor
https://shop.marcellogeerts.com/products/lighttube-sport-portretten-pro

Terug naar blog

Reactie plaatsen