Blijf scherp en voorkom onscherpe foto's

Blijf scherp en voorkom onscherpe foto's

Onscherpe foto's, elke fotograaf kent het wel. En soms is het echt een grote frustratie. Want hoe kan dit nu elke keer gebeuren? Waarom zijn foto's van anderen wel scherp, maar die van mij niet?

Blijven hangen in de frustratie is geen oplossing, daarom wil ik je helpen. Stap voor stap je coach zijn om al je problemen op te lossen en samen te zorgen voor de meest geweldige foto's die je ooit heb gemaakt.

En.... meer plezier in fotografie. Want na jarenlang coachen van mensen zoals jij weet ik 1 ding zeker: als de frustratie weg is genomen en jij door kunt blijven groeien, dan neemt de plezier zienderogen toe.

Laten we stap voor stap kijken naar de mogelijke oorzaken van onscherpe foto's:

1. AF systeem van je camera
De autofocus (AF) is een enorm krachtig systeem in je camera. Maar zoals veel krachtige systemen ook best complex en hier kan er makkelijk iets mis gaan. Belangrijk is dat jij de controle krijgt over je AF.

Het beginpunt is het kiezen van 1 scherpstelpunt. Puur om die controle te krijgen. Dan kan je later gaan kijken hoe de AF werkt met bijvoorbeeld oogdetectie. En hoe je die dan kan aanpassen als bij meerdere mensen in de foto de verkeerde ogen worden gekozen. 

Hoe jij de controle krijgt over de AF leer je in deze gratis les.

2. Je houding, je lichaam als statief
Je camera goed stilhouden is een kunst of zich. Het is enorm belangrijk om van je lichaam een stevig statief te maken. Daarom gebruik ik altijd de zoeker en niet de display van mijn camera. Want als ik met 2 armen voor me, mijn camera moet stilhouden, dan is dat kansloos.

Hoe dan wel?

Als eerste pak ik mijn camera stevig vast met mijn linkerhand onder mijn lens. Dus niet mijn duim eronder en vingers erboven maar andersom dus mijn camera ligt op mijn hand (zie bijgesloten foto). En ik duw mijn beide ellebogen in mijn lichaam. En ik zorg dat mijn benen iets uit elkaar staan zodat ik echt stevig sta. Mijn camera druk ik tegen mijn hoofd.

De comfortabele polsband zorgt ervoor dat ik alle vrijheid heb en toch veilig.En zo maak ik mijn foto's.

3. De sluitertijd
Een belangrijke oorzaak van onscherpe foto's is de sluitertijd. Als deze te laag is dan heb je grote kans op onscherpe foto's. Het kan zijn dat de sluitertijd te laag is en dat onscherpte ontstaat door beweging van je camera. Maar ook dat je de camera met de juist houding/grip zoals bij punt 2 wel stil kunt houden, maar dat je onderwerp beweegt.

Wat is dan een goede sluitertijd? Wat is snel genoeg? Dat is een lastige vraag, daar is niet een bepaalde regel voor. Om beweging van de camera tegen te gaan geldt voor gebruik van een normale lens tot 60 mm de ongeschreven regel dat het 1/60 moet zijn of sneller. 

Voor telelens geldt de ongeschreven regel 1/aantal millimeter. Dus een telelens op 200 mm is dan 1/200 minimaal. En deze regel werkt best goed. 

Voor bewegende onderwerpen is dat een stuk lastiger. Want dan blijkt dat beweging en snelheid relatief is aan de afstand tot de camera. Daarom ga ik hier in de Alles over Fotografie cursus (online met persoonlijke begeleiding) hier veel dieper op in met leuke opdrachten na elke les.

4. De lens
Een veel onderschat onderdeel van je camera is de lens. We investeren graag in een goede camera, maar de lens moet er dan ook nog even bijkomen. En dus besparen we daar soms iets teveel op.

Een lens is niet zomaar een stuk glas, maar het bepaalt o.a. de kleur, contrast en de scherpte van je foto. In dat opzicht is je lens nog belangrijker dan de sensor van je camera.

Een goedkope lens kan dus zorgen dat je geen scherpe foto's krijgt. Wat je ook aan techniek en instellingen probeert. Het kan helpen om je lens te af te stellen op back/front focus. Ik kan je hier bij helpen.

Maar investeren in een goede lens is het altijd meer dan waard.

Wil jij verdere stappen maken met je fotografie? Je frustraties achter je laten? Op weg gaan naar je perfecte plaatje? 

Dan wil ik graag je persoonlijke coach zijn en jou erbij hebben als Golden Hour Member (eerste maand bijna gratis):
https://www.marcellogeerts.com/membership

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen