Een eerlijk prijs vragen voor je foto opdracht

Een eerlijk prijs vragen voor je foto opdracht

Het is een vraag die ik heel vaak krijg: 
 
Ik ben gevraagd om een shoot te doen en wat mijn prijs is. Maar wat kan ik nu vragen? Wat is een eerlijke prijs?
 
Op één of andere manier hangt er een zweem over fotografie heen die zegt: het moet gratis of voor heel erg weinig.
 
Daarom wil ik hier even op in gaan en ook wat vooroordelen die jij ook hebt, wegnemen.
 
Laten we beginnen met een mail van vanochtend. Onze CV ketel heeft onderhoud nodig en ik was opzoek naar een betrouwbaar bedrijf na helaas te zijn opgelicht door het vorige bedrijf (lang verhaal). 
 
Vrijdag komt de monteur van dit bedrijf langs voor een eerste beurt en dan spreken we meteen door of ik een abonnement neem bij ze.
 
En de prijs?
 
Een monteur kost €71 euro exclusief BTW per uur (dus ik betaal 85,91 per uur) en er komt €45,50 (ex BTW) aan voorrijkosten bij. Ze verwachten dat hij/zij 1 uur bezig is, dus zonder materiaal en extra werk ben ik kwijt:
 
Monteur CV: 140,97 voor 1 uur werk.
 
Ja, maar een monteur is hoog opgeleid!
Vele jaren geleden kregen we een vergelijkbare monteur over de vloer voor onze warmte-terug-win-unit, een ventilatie systeem dat warmte weer het huis in blaast.
 
Even een goede onderhoudsbeurt, kosten toen 45 euro, valt echt reuze mee. Het eerste wat deze goed opgeleide monteur vroeg: heeft u ook het boekje, want ik heb nog nooit zo'n unit gezien.
 
En 10 minuten later was hij klaar want het blijkt dat je alleen een stofzuiger er doorheen kunt halen. Dus 45 euro voor 5 minuten lezen en 5 minuten stofzuigen. We hebben echt een verkeerd vak gekozen.
 
Ja, maar de monteur moet er van leven!
Dat klopt helemaal, maar dit is voor jou een grote valkuil. Want als dit je mindset is, dan ga je er ook nooit van kunnen leven.
 
Droom jij van parttime of fulltime fotografie? Wil jij minder werken en meer fotograferen? Dan moet je nu stoppen met dit denken dat je er niet van hoeft te leven. Jij moet nu een buffertje opbouwen zodat je er straks wel (deels) van kunt leven. 
 
Toen ik begon met fotografie heb ik altijd gedroomd dat ik er op een dag van kan leven. Een door dit te denken heb ik nu de Experience Studio en ben ik fulltime hiermee bezig, ja, ik heb mijn baan helemaal opgezegd, want ik weet dat fotogafie en jullie coachen mijn passie is.
 
Ik leef mijn droom en jij kan dat ook!!!
 
Ja, maar de monteur heeft duur gereedschap!
Graag kijk ik altijd even met de monteur mee als hij/zij bezig is met de ketel. En ik zie altijd voorbij komen: schroevendraaiers, tangetje, doekje, soms een  hamer en een hele enkele keer een drukmetertje of een weerstandsmeter. 
 
Ik weet 100% zeker dat jij veel meer geld in jouw camera, lenzen, flitsers, etc hebt gestoken dan dat de waarde is van het gereedschap van de monteur!!
 
Ja, maar ik wil graag veel klanten!
Het is fijn om een grote klantenkring te hebben maar welke klanten wil je graag?
 
Klanten die bij je komen omdat je zo lekker goedkoop bent of klanten die graag bij je komen omdat je zulke geweldige foto's maakt.
 
En het probleem van een lage prijs is dat je ook niet meer je prijzen echt flink hoger kan maken, want jij staat dan bekend als de Aldi van de fotografie, veel foto's voor heel weinig geld. De kiloknaller specialist.
 
De echt serieuze droomklanten zullen weg blijven want die gaan liever naar een duurdere kwalititeitsfotograaf toe. 
 
Ja, maar het is ook goede reclame als ik gratis shoots doe!
Een gratis shoot is geen goede reclame, een shoot met hele creatieve foto's wel.
 
Als iemand een geweldige ervaring met je heeft, super trots op de foto's is en 100 euro per uur aan je heeft betaald, dat zal dit heel positief uitstralen: "Ik heb een echt hele goede fotograaf gevonden!! Daar moet je zijn".
 
Dat heeft veel meer impact dan: "Ik heb een gratis fotograaf gevonden, daar moet je heen!".
 
Jij bent meer waard dan je denkt!
En dat meen ik serieus. Je hebt geïnvesteerd in goede apparatuur. Je bent serieus met fotografie bezig. En je bent aan het groeien.
 
Daarom mag jij een eerlijke prijs vragen voor deze investeringen. Je kan beginnen met dit concept:
 
Een shoot van een uur kost €50 euro en daar krijg je nabewerken bij. Dit is een goede instapprijs en door meer ervaring op te doen kan je hier vandaan groeien.
 
Ben jij al meer ervaren dan kan de prijs omhoog of je gaat nabewerken apart rekenen. Maar ga niet lager dan deze 50 per uur.
 
En wil je klant dit niet betalen? Dan is deze klant de moeite en tijd niet waard. In een restaurant kan deze klant ook niet zeggen: ik wil vooraf de carpaccio, dan de biefstuk met friet en tiramisu toe, voor een vriendprijs van €10.
Terug naar blog

Reactie plaatsen