Een goede fotograaf gebruikt nooit de M-stand van zijn/haar camera!

Een goede fotograaf gebruikt nooit de M-stand van zijn/haar camera!

Wat doet een echte fotograaf nu?
Ik hoor het helaas maar al te vaak: als je niet in de M-stand van de camera fotografeert, dan ben je geen echt fotograaf.
Ik vraag dan altijd door: waarom dan M? Wat is het voordeel? Wat maakt het beter dan alle andere standen?
En ook de vraag: wat ben ik dan? En ja, iedereen zegt: jij fotografeert voor magazines en geeft heel veel workshops, dus jij ben een echte fotograaf. Dan zeg ik wel meteen: ik fotografeer het meeste in A (Av) of S (Tm) stand. Dan gaan er wel wat wenkbrauwen omhoog. 
Laten we eerste eens kijken naar onze camera. Want er zitten vaak heel wat standen op. Je hebt de AUTO stand, daar zijn we wel over uit, dat is niet de meeste optimale stand.
Waarom niet?
Ik leg het altijd zo uit: deze stand gaat uit van gemiddelden, genomen over de hele wereld. Een algoritme bepaalt in de omstandigheden waar jij in staat wat het gemiddelde zou zijn en baseert de instellingen hierop.
Dan krijg je dus ook gemiddelde foto's en dat willen we niet, we willen juist hele goede foto's. Het probleem met deze stand is ook dat je geen idee hebt wat je camera kiest en waarom.
Als het iets donkerder wordt, past ie dan je sluitertijd aan? Of je diafragma? Of gaat je ISO nu omhoog? Je hebt geen invloed hierop.
Dan hebben we soms de scene standen, zoals portret, landschap, nacht, etc. Ook hier hebben we een zelfde probleem als met AUTO, geen idee welke keuzes je camera maakt.
Om 100% controle te krijgen over je camera moet je dus wel naar de M stand. Toch? Of is dit ook niet altijd optimaal?
Want dat is wel altijd het antwoord als ik vraag waarom de M stand? Ik wil 100% controle over mijn foto hebben, is vaak het antwoord. Dan vraag ik: hoe kijk je dan of je foto goed belicht is. 
Ook hier is het antwoord duidelijk: draaien totdat ie precies in het midden staat. Maar in de A (Av) of S (Tm) stand doet de computer van je camera precies hetzelfde, maar dan ik een fractie van een seconde. 
Waarom laat je het dan niet door de computer doen? Ja... maar.... als ik de foto donkerder of lichter wil maken moet je wel naar de M. 
En dan komt de aap uit de mouw. Heel veel mensen weten niet dat je in A of S stand met belichtingscompensatie precies hetzelfde kunt doen. Ook dan heb je de volledig controle, maar daar komt dan nog eens de hoge snelheid van je camera bij, een extra bonus in A of S.
Met de M stand heb je inderdaad 100% controle maar ook 100% menselijke snelheid. En helaas zijn wij mensen niet altijd even snel.
Mijn advies: hoor wat andere zeggen en probeer dan wat voor jou het meest fijne werkt. Gebruik je camera optimaal zonder daarbij de controle te verliezen wat jij bent en blijft te allen tijde de fotograaf die de beslissingen neemt.
En wil jij onbegrensd leren en blijven groeien in de fotografie. En mag ik daarbij je coach zijn? Kom er dan ook bij als Golden Hour Member:
https://www.marcellogeerts.com/membership
(foto tijdens workshop door cursist)
Terug naar blog

Reactie plaatsen