Fotografie: hoe kom je van harde schaduwen af?

Fotografie: hoe kom je van harde schaduwen af?

We kennen allemaal het fenomeen in onze foto's als de zon schijnt: harde schaduwen. Ook in onze vakantiefoto's zien we het terug. Vooral het gebied rond de ogen wordt erg donker en als de zon iets achter ons onderwerp staat wordt het gezicht echt te donker. 

En als de schaduwen nog enigszins meevallen dan valt ons model (ons onderpwerp) weg tegen de achtergrond. De balans in de foto is weg en we moeten iets extra's gaan verzinnen om te zorgen dat ons model er uit springt. 

In de zomer ga ik standaard op pad met mijn flitser. Veel mensen begrijpen niet waarom maar hier is het toverwoord: balans. Met de flitser zoek ik naar balans tussen de voorgrond en de achtergrond. Je kunt hier zelf mee spelen. Ik houd er persoonlijk wel van als mijn model eruit springt dus ik zet de flitser meestal even een tikje harder. Maar dat hoeft natuurlijk niet.

In het Perfecte Plaatje in Argentinie zag je ook dat de flitser werd gebruikt maar dat het zoeken naar de perfecte balans (geen uitgebeten lucht) toch wat oefening vergt.

Belangrijk zijn 2 principes:

1. Belichtingscompensatie
Als je in A/Av of S/Tv stand schiet dan kan je je foto lichter en donkerder maken met belichtingscompensatie. Een uitgebeten lucht of een licht achtergrond kan je zo een stuk donkerder maken. Een lucht maakt je zo een stuk spectaculairder.

Maar uiteraard wordt hier je model of je onderwerp ook donkerder door en daarom is stap 2 belangrijk:

2. Flitscompensatie
Met je flitser ga je je model uitlichten. En hier kan je ook zorgen voor meer of minder flits maar dan met flitscompensatie. Voor meer flits ga je naar de + en voor minder flits naar de -.

Zie je nu de balans ontstaan, ze werken namelijk super samen: achtergrond iets donkerder en model iets ilcht? Geen probleem door beide compensaties samen te laten werken.

Zo haal jij het maximale uit je camera en je flitser en komt jij thuis met studio kwaliteit foto's.

En wil jij dit helemaal goed in de vingers krijgen? Dan ben ik graag je coach tijdens de geweldig praktijk workshop Outdoor Flitsen:
https://shop.marcellogeerts.com/products/workshop-outdoor-flitsen-overdag

Terug naar blog

Reactie plaatsen