Help, de spiegelreflex camera gaat eruit

Help, de spiegelreflex camera gaat eruit

De afgelopen dagen heb ik al een aantal keer deze vraag gehad:
 
"De spiegelreflex camera gaat eruit! Wat moet ik nu doen?"
 
Al deze keren was van iemand die een nieuwe body wilde aanschaffen en al vooraf had uitgezocht welke spiegel reflex camera ze wilden. Maar door het advies van de verkoper kwamen ze met lege handen thuis, want een spiegel reflex camera kopen is echt weggooien van geld, maar de systeemcamera, de toekomst, is wel even een stuk duurder.
 
"Jij hebt altijd zo'n nuchtere blik"
 
Dat hoor ik regelmatig en als coach van zoveel fotografen heb ik ook al heel wat gezien en gehoord. 
 
Mijn wedervraag was meteen: "De benzine auto gaat eruit!! Moet je bij de camera ook meteen een electrische auto kopen?'
 
Het antwoord bracht een lach op de gezichten. "Nou, die auto stopt niet meteen met rijden hoor, hahaha, kan nog jaren mee, en de meeste auto's die verkocht worden zijn nog steeds benzine".
 
Daar heb je ook meteen je antwoord. Vorig jaar heb ik ook nog een professionele spiegelreflex gekocht, omdat dit voor mij nu nog erg prettig werkt. Ik heb mijn overstap dus nog even 5 jaar uitgesteld (misschien wel langer).
 
Dit betekent niet dat ik tegen nieuwe techniek ben of de systeemcamera niets vind. Ik vind het juist super dat er zoveel nieuwe technieken worden ontwikkeld en dat we steeds beter ondersteund worden in onze prachtige passie.
 
Maar soms heb ik wel het gevoel dat er meer commerciële redenen bij een verkoper achter zitten dan een puur technische. Dus ik zet even een paar voor- en nadelen op een rijtje voor je:
 
Grootte en gewicht
De spiegelreflex heeft een spiegel waarmee je door de lens kunt kijken. Deze spiegel moet natuurlijk in de body passen en daarom is de body groter. En er zit een mechanisme in om de spiegel op de klappen als je een foto maakt. Daarom is de systeemcamera zonder spiegel een stuk compacter en lichter.
 
Autofocus
De autofocus gaat bij een spiegelreflex camera gaat via aparte AF sensoren. Bij de systeemcamera wordt dit gedaan door de zelfde sensor als waar ook je foto mee wordt gemaakt. Op dit moment zijn de meeste spiegelreflex camera's nog sneller met de autofocus.
 
Met name bij sport kan je merken dat een onderwerp dat heel snel op je af komt iets vaker onscherp is bij een systeem camera dan bij een spiegelreflex (de grootste reden dat ik spiegel reflex heb gekocht nog). Maar de systeemcamera wordt qua AF wel steeds sneller.
 
Aantal foto's per seconden
Wil jij heel veel foto's per seconden kunnen schieten? Hier wint de systeemcamera, want bij de spiegel relfex klapt de spiegel bij elke foto omhoog en omlaag, om tussen elke foto weer te focussen. Dit kost veel tijd en daar heeft de systeemcamera geen last van.  
 
Vertraging
De eerste generatie systeemcamera's had hier heel veel last van: vertraging tussen wat er in werkelijkheid gebeurt en wat je in de zoeker ziet. Voor sport, maar ook voor spontane fotografie waar je precies die blik of dat gebaar wilt 'pakken' was dit een ellende, want als je de foto maakt was net dat 'split second' moment weg. De huidige generatie heeft er veel minder last van, maar er zit toch altijd een paar milliseconden extra vertraging in ten opzichte van een spiegelreflex. Bij de spiegelreflex zie je het werkelijke beeld in een spiegel dus zonder enige vertraging, Voor mij persoonlijk is dit ook een reden om nu nog niet over te stappen.
 
Zoeker
In de zoeker van de spiegelreflex zie je het beeld zoals je ook ook met je ogen ziet, maar dan door een spiegeltje. De zoeker van een systeemcamera is digitaal, dus eigenlijk een klein beeldscherm. Dat heeft een aantal voor- en nadelen. Het voordeel is dat je alle instellingen die je doet ook meteen in je display ziet. Foto te donker? Foto te licht? Je ziet het meteen. 
 
Nadeel is dat je in de studio waar je 100% het licht van flitsers gebruikt, je geen beeld hebt, zwart, geen autofocus meer, niets... Want je flitser gaat alleen af als je de foto maakt en geeft geen licht als je alleen door de zoeker kijkt.
 
Hiervoor is wel een oplossing: je kunt belichtingssimulatie uitzetten waardoor je altijd wel alles 'normaal' ziet, maar in de studio zijn er al heel wat mensen tegenaan gelopen.
 
Een ander nadeel is dat de zoeker vaak prachtig helder is en je foto super helder weergeeft. Soms te, want als je thuis komt en je foto op de computer bekijkt dan valt ie tegen, veel minder kleur en een stuk saaier. Je zoeker was dus even iets te enthousiast met de weergave van je foto. Dus leer echt je camera goed kennen om teleurstellingen te voorkomen.
 
Accuduur
Kijken door een spiegeltje kost geen stroom. Continu een display aan hebben kost daarintegen wel veel accu. En dat merk je. Kan de speigelreflex camera vaak heel wat dagen fotograferen aan. Veel systeemcamera's racen in een paar uur door een accu heen. Dus een extra accu is dan vaak geen overbodige investering.
 
Prijs
Nieuwe technologie is duurder dan oudere, reeds langer bestaande technologie en dat zie je in de prijs. De meeste systeemcamera's zijn duurder dan van veel spiegelreflex camera's.
 
Lenzen
Hier zit wel een dingetje. De meeste systeemcamera's hebben ook een andere lensvatting. Dit betekent dat je niet zomaar je huidige lenzen erop kan zetten. Meestal kan dit alleen met een tussenring. Meestal niet een heel groot probleem maar wel iets om rekening mee te houden.
 
Mijn advies
Laat je niet meteen meeslepen met de verhalen van de verkoper. Kijk goed rond en zorg ervoor dat je met alle informatie een juiste beslissing maakt. En ga er dan gewoon voor.
 
Want of je nu een spiegel reflex of een systeemcamera koopt, beide zijn over 5 jaar weer oud en aan vervanging toe omdat beide camera's dan weer zijn ingehaald door nieuwe techniek.
Terug naar blog

Reactie plaatsen