light painting workshop op het strand van scheveningen

Light painting fotografie - balans in je foto

Wat is balans in je light painting foto?

Bij het maken van een light painting foto let ik in mijn workshops altijd op 3 elementen die in balans moeten zijn:

1. Het licht op het model
2. Het licht van de painting
3. Het licht van de achtergrond

Ik zie dit als 3 lagen, zoals een schilder ook zijn/haar schilderij bekijkt tijdens het creatieve proces.

En juist deze balans is het verschil tussen een goede en een minder goede foto. Mijn missie is om jou te leren om altijd met goede foto's thuis te komen. 

Ik wil jou de magie van light painting fotografie laten ervaren zodat je volop hiervan kunt genieten.

Sturen van de balans in je foto

Met mijn methode van werken kan je elk van deze lagen apart sturen, dus per laag het licht harder of zachter zetten. En zo krijg je de balans die jij wil. Jij kan dus bewuste keuze maken hierin. 

Laten we laag voor laag gaan kijken:

1. Licht op je model

in veel light painting foto's zie je het model als silhouet. Soms is dat heel mooi maar je wil soms de keuze hebben om je model centraal te zetten en hem/haar mooi in te lichten. In mijn ogen gaat de foto juist om het model en moet dit versterkt worden door de painting en de omgeving.

Daarom gebruik ik altijd een flitser op mijn model. Een gewone reportageflitser is al voldoende om je model eruit te laten springen. Wel belangrijk vind ik dat de flits niet vanaf de camera komt maar dat je de flitser met trigger vanaf een meer natuurlijke plek laat komen. Ik zet deze meestal schuin naar het punt waar het model naar kijkt.

En ik gebruik altijd de zoomkop om een geconcentreerde straal op je model te krijgen want al het licht dat naast je model komt is verloren licht. Dit is een heel belangrijk onderdeel van mijn workshop.

En de flitser kan je harder en zachter zetten en zo bepaal jij hoeveel licht er op je model valt.

2. Licht van je painting

De tweede laag is je painting zelf. Deze moet goed zichtbaar zijn maar ook weer niet te hard. Je kunt deze laag zelf regelen met de sterkte van je zaklantaarn. Deze zit in de light tube en kan je harder en zachter zetten.

Met een aantal testfoto's kan je heel makkelijk uitvinden welke setting van je zaklantaarn het beste effect geeft en hoe jij de balans er goed in krijgt.

3. Licht van de achtergrond

Ik vind het altijd heel fijn om naar het model en de painting ook de omgeving in beeld te zetten. Het geeft je foto een verhaal, een context, je laat een prachtige omgeving zien. Ik zoek daarom ook altijd een gave omgeving uit voor mijn workshops.

Je kunt de omgeving en ook het licht dat nog in de lucht zit (in het voorbeeld van 1 van mijn cursisten Edwin de prachtige blauwe lucht, de pier en het reuzenrad) lichter en donkerder maken door je diafragma groter en kleiner te maken. 

Zet je deze groter dan wordt de omgeving lichter en zet je deze kleiner dan wordt de omgeving donkerder. 

Let echter wel op: als je het diafragma aanpast wordt ook je tekening lichter en ook de flits. Daarom. begin ik meestal met punt 3 en stel dan 1 en 2 in. Maar pas je later je diafragma aan, pas dan ook je flitser en je zaklantaarn hier op aan.

Zo breng jij met balans en licht de magie tot leven.

Terug naar blog

Reactie plaatsen