Lighttube painting fotografie - 3 veel gemaakte fouten

Lighttube painting fotografie - 3 veel gemaakte fouten

Het maken van een light tube painting is een prachtig proces. Het is veel meer dan op de ontspanknop drukken. Je moet een inspanning leveren om zo de kleurplaat volmaakt te maken.

En wat mij betreft hoef je bij light painting fotografie niet binnen de lijntjes te kleuren. Jij bepaalt zelf de regels. 

Toch zijn er een aantal zaken die fout kunnen gaan, of een negatieve invloed kunnen hebben op het eindresultaat. 

Laten we deze even stuk voor stuk behandelen:

1. Tube niet bewust om as laten draaien
Als je kijkt naar de Rainbow en de Nordic serie tubes dan zie je dat de folies die gebruikt zijn, rijk zijn aan kleur. Als je de tubes langzaam om zijn as laat draaien dan zie je steeds meer kleuren tevoorschijn komen. 

Daarom is het goed om tijdens je painting de tube met een kleine polsbeweging te draaien om zo op verschillende plekken in je painting meerdere kleuren te laten ontstaan. 

Zo krijg jij een tekening die rijk is aan kleur.

2. Tube teveel om as laten draaien
De meeste lighttubes zijn aan de binnenkant half bekleed met kleurfolie. De andere kant is dus de transparante kant. Het licht van de zaklantaarn of lichtbron gaat door de buis, raakt de folie en de kleuren van de folie schijnen door de transparante kant naar de camera.

Bij fout 1 hebben we geleerd dat om de as draaien goed is, maar in ons enthousiasme draaien we soms te ver en wijzen een groot deel van de painting niet met transparante kant naar de camera, maar met de achterkant van de folie. En die laat veel te weinig licht door, waardoor de tekening niet of nauwelijks zichtbaar is.

Dus alhoewel een beetje draaien heel goed is voor je painting, let erop dat je niet teveel doordraait en dat de transparante kant van de tube altijd naar de camera wijst.

3. Te snelle bewegingen
Tijdens het maken van de light tube painting voelen we vaak de tijdsdruk en gaan daardoor vanzelf sneller bewegen. Maar het licht van de tube heeft tijd nodig om 'in te branden' op onze sensor van de camera. Daarom tel ik altijd mee. Heb ik een sluitertijd van 15 seconden, dan tel ik bewust mee en weet ik dus altijd hoeveel tijd ik nog heb en dat geeft me de rust die ik nodig heb om een mooie tekening te maken.

Ben jij benieuwd wat jij allemaal kunt maken? Kijk dan snel even naar alle kleuren light tube: Klik hier voor de shop

Terug naar blog

Reactie plaatsen