Omdenken

Omdenken

Fotografie is een vak en dat merk je zeker met de instellingen van je camera. Diafragma, sluitertijd en ISO, het komt zeker bekend voor. Maar ja, hoe pas je dat nu precies toe? Want elke situatie vraagt weer om andere instellingen. 
 
Daar zit ook echt meteen het probleem. Want we zijn vaak geneigd om te vragen naar die instellingen van een ander. Alleen als we die zelf toepassen dan is de foto nooit zo goed als die foto van die andere.
 
Dat was ook zeker zo met de shoot in het Perfect Plaatje, waar de honden de brokjes vingen. Veel mensen probeerden met dezelfde instellingen de foto's na te maken, maar helaas, geen enkele foto was scherp.
 
Een aantal weken hierna hadden we hond Donut (die door Georgina in het Perfecte Plaatje op de foto werd gezet) in de studio en heb ik uitgelegd waarom de instellingen in de studio perfect werken maar buiten niet. 
 
Daarom hecht ik zelf geen waarde aan de instellingen van een ander, want als ik deze foto na zou willen maken, zou ik hele andere instelingen nodig hebben. Er spelen zoveel factoren mee, dat het te simpel zou zijn om de instellingen blind over te nemen.
 
Om het concept van diafragma, sluitertijd en ISO beter te begrepen moet je wellicht OMDENKEN. Klinkt een beetje als een mode woord, maar hier kan het echt helpen.
 
Laat me het je uitleggen:
 
Op een verjaardag zal je ome Piet bij een foto niet snel horen zeggen "Wat een mooie sluitertijd" of "Prima diafragma hier zeg". Wel waarschijnlijk iets van "Mooi die snelheid in de foto" of "Deze foto heeft zoveel diepte".
 
Als we zelf zo gaan omdenken dan begrijpen we misschien beter wat we aan het doen zijn:
 
Diepte in plaats van diafragma
Door het gebruik van je diafragma breng jij meer diepte aan je foto. Dus denk in de volgende situatie niet aan hoe je je diafragma moet hebben, maar hoeveel diepte je in je foto wilt hebben en ga dan spelen met je diafragma totdat je dit gevoel van diepte ook echt in je foto hebt.
 
Snelheid in plaats van sluitertijd
Wil jij juist snelheid in je foto hebben? Of jouw snelle onderwerp stil zetten in de tijd? Denk dat aan snelheid in plaats van sluitertijd.
 
Als jij een goed beeld hebt van de snelheid die jij in je foto wilt hebben. Of hoe bevroren jij je onderwerp juist wil hebben, dan kan jij gaan spelen met de sluitertijd totdat je juist dat effect hebt dat je wilt bereiken.
 
Versterking in plaats van ISO
En ISO dan? Want dat kan je niet zien, althans, alleen de gevolgen kan je zien meestal, de ruis. Maar ISO is versterking van het licht. Heb jij te weinig licht en daardoor bewogen foto's (binnen of buiten als het al wat donkerder wordt)?
 
Dan moet jij het licht versterken met ISO totdat je foto wel goed scherp is. 
 
Mijn advies is dus om te stoppen met overnemen van de camera instellingen van anderen en dan hopen op goed resultaat. En te starten met omdenken en de instellingen stap voor stap bij te stellen zodat jij het resultaat krijgt wat jij voor ogen hebt.
 
Dit betekent dus dat je vaak meerdere foto's nodig hebt en zo stap voor stap toewerkt naar dat perfecte plaatje.
Terug naar blog

1 reactie

Fijn stuk. Met instellingen van anderen slechte resultaten boeken maakt mij enorm onzeker. Het zou toch goed moeten zijn denk je dan. Het experimenteren, soms oneindig, is een zaak van doorzettingsvermogen en veel teleurstellingen, maar levert uiteindelijk veel meer voldoening op.

Dick de Groot

Reactie plaatsen