Scherpstellen op ogen model Upsidedown museum

Terug naar de basis - scherpstellen

Tijdens een onderzoek dat ik heb uitgevoerd onder een paar honderd fotografen zoals jij kwamen twee dingen duidelijk naar voren: het maken van echt scherpe foto's is een probleem waar veel tegenaan lopen. En er is veel frustratie en onduidelijkheid over welke instellingen je wanneer nu moet gebruiken.

In de KickStart groep op Facebook zie je veel foto's voorbij komen van mensen die al een tijdje coaching van me krijgen en ik besef me dat soms de moed in je schoenen kan zakken omdat je denkt: hier kan ik niet tegenop. Maar je beseft je niet dat de meeste pas een paar maanden geleden zijn begonnen met het echt serieus groeien.

Daarom wil ik terug naar de basis, want als je een goede basis hebt, kan je pas echt groeien.

In de gratis KickStart cursus heb je al 5 tips gekregen voor deze scherpe foto's. Belangrijk is om te weten dat je maar op 1 afstand scherp kan stellen. Vele mensen denken dat je met automatische autofocus meerdere onderwerpen scherp op je foto kan zetten. Dit kan alleen als al deze onderwerpen op exact dezelfde afstand van je camera staan. Ander is dit technisch niet mogelijk.

De ogen van de kijker naar je foto zal altijd naar het scherpte punt gaan. Dus als je een portret maakt wil je dat de ogen van je model scherp zijn. De eerste blik van de kijker zal meteen contact maken met je model en dat is heel fijn.

Daarom moet je je autofocus zo instellen dat je zelf het scherpstelpunt kiest en deze op het punt zet dat jij scherp wil hebben. En oog-detectie? Dit werkt steeds beter maar gebruik dit ook bewust zodat je de computer kunt corrigeren als deze toch het verkeerde punt kiest.

En er is een groot verschil in bewegende en stilstaande onderwerpen. Hiervoor kies je dan ook de juiste autofocus modus, bij de meeste camera's is dit autofocus single of onehot voor stilstaande onderwerpen en autofocus continues of AI-Servo voor bewegende onderwerpen. Ook hier maak jij als fotograaf een bewust keuze in.

Zo krijg jij je autofocus onder controle en ga jij aan de slag als bewust fotografie. Graag wil ik je helpen om het maximale uit je camera te krijgen.

Als jij ook grenzeloos wilt groeien en een persoonlijk coach daarbij wel kan gebruiken dan wil ik je graag als Golden Hour Member erbij hebben. Klik op de onderstaande link, schrijf je in en dan ben ik vandaag nog je coach. 
https://www.marcellogeerts.com/membership

Volg deze serie ook hier op YouTube met een 360 graden video.
https://www.youtube.com/watch?v=DrwFz8CCCMg

Foto van Golden Hour Member Ester tijdens shoot in Upside Down museum

Terug naar blog

Reactie plaatsen