Waar zit creativiteit nu eigenlijk in?

Waar zit creativiteit nu eigenlijk in?

Creativiteit is iets geks... we hebben het allemaal diep in ons, maar het kost ons ook allemaal moeite om het er echt uit te krijgen. We moeten het stimuleren en ons best doen zodat we onszelf en onze omgeving verbazen.

Een lastige andere eigenschap die we allemaal lijken te hebben is dat we onszelf nooit echt creatief genoeg vinden. Totdat een ander het zegt, dan geloven we het soms (een beetje).

Het probleem is dat creativiteit pas echt tot bloei komt als we uit onze comfortzone worden gehaald, als we dingen doen die we niet gewend zijn. Dan kunnen we niet vertrouwen op routine maar worden we gedwongen echt diep na te denken.

Net als Ester bij het maken van deze high key foto. Ze had zoiets nog nooit gedaan en wist zelfs niet of ze het mooi vond. Totdat er een schilderij, een plaatje van een foto, achterop haar camera tevoorschijn kwam.

Wauw, ze verbaasde zichzelf hiermee. Dat wauw-gevoel is het mooiste wat er is....

Tijdens de workshop leerde ze dat licht een enorme bron van creativiteit is, en dat het spelen met licht een foto kan maken of breken. Wat is de richting van het licht? En de intensiteit? Wat is de witbalans?

Maar met name die richting van het licht is van essentieel belang. Een rondje door het Rijksmuseum, langs de oude meesters maakt alles duidelijk. Ze stonden bekend als meesters van het licht. Ze wisten precies waar ze het licht vandaan moesten laten komen om een mooie tekening van het licht en van de schaduwen op het gezicht te laten komen.

En fotografie is niets anders dan schilderen, ook voor jou is het van belang. Kijkt je onderwerp naar het raam dan wordt de voorkant van het gezicht belicht. De kijker naar jouw foto heeft meteen contact met het model.

Kijkt je model van het licht af dan valt het licht meer op de lange wang en niet in de ogen. Het wordt een afstandelijke foto.

Valt het licht bijna weg achter het model en is alleen een rand zichtbaar? Dan hebben we een low key portret. En veel meer bij de as van de camera en dan flink overbelicht? Dan gaan we naar het high key portret.

Wist je dat 1 van de grote meesters met een hoofdrol in het Rijksmuseum ook eigen lichtpatroon heeft: het Rembrandt licht. Zoek maar eens op met Google. Er zal een wereld voor je open gaan.

Hier komt een uitdaging voor jou: ga een portret maken bij een raam waar geen direct hard zonlicht doorheen valt. Zorg dat het raam 45 graden naast je is en draai je model met zijn/haar gezicht naar het raam. In high key foto van Naomi (het model hier), zou ze precies naar het raam kijken. Maak dan een foto.

Draai nu je model naar de andere kan met het gezicht van het licht af en maak dan nog een foto. Welke vind jij mooier?

Wil jij nog veel meer leren over licht en creativiteit? Zorg dan dat je zaterdag bij de workshop Pro Creatieve Portretten bent. Dan ga jij ook de meest creatieve foto's leren maken:

https://shop.marcellogeerts.com/products/creatieve-portretten-pro

Tot zaterdag!!

Terug naar blog

Reactie plaatsen